Nouă, românilor, ne place să ne mândrim cu pionieri ai diferitelor domenii și inventatori de geniu dar, adesea, lumea ne cunoaște mai bine pentru amănunte anecdotice. Este și acest caz, în care doi polițiști români și o Dacia Logan au ajuns virali pe un site din Australia.
Acum, în apărarea noastră, trebuie spus că site-ul „The Betoota Advocate” este un site de satiră, un fel de Times New Roman al australienilor, doar că o idee mai citit decât, spre exemplu, mult mai cunoscutul „The Onion”. Australienii, care susțin că sunt „cel mai vechi ziar din Australia” cu toate că nu existau cu 6 ani în urmă, iar în formă tipărită nu a existat niciodată, au prezentat cazul unui conațional care ar fi fost transportat în portbagaj de polițiști, pentru a nu-i contamina de coronavirus pe polițiști.
Acțiunea descrisă în Betoota Advocate ne trezește amintiri relativ recente – un bărbat a fost „săltat” de polițiștii locali din Călan (Hunedoara) și băgat în portbagajul mașinii de Poliție în iunie 2015. Nu este întâmplătoare această asociere, pentru că „jurnaliștii” australieni ilustrează materialul lor satiric cu fotografii luate de pe filmul celebrului caz de la Călan, pe care vă invităm să-l urmăriți mai jos. În imagini se vede cum doi polițiști se chinuie să împingă (dar reușesc) un suspect în portbagajul unei autospeciale Dacia Logan.
Așadar, e posibil ca românii să fi rămas în mentalul colectiv internațional nu doar pentru harnicii culegători, neobosiții cerșetori sau ingenioșii hoți de mașini, ci și pentru tot felul de acțiuni viralizate de-a lungul timpului, așa cum este și acest caz „rezolvat” ingenios de polițiștii locali hunedoreni.
În cazul australienilor de la Betoota Advocate, se vorbește despre măsurile luate de forțele de poliție din toate statele australiene pentru a reduce riscurile de contaminare cu COVID-19. Și ce exemplu de distanțare mai bun poate fi decât transportarea suspecților nu în mașina de poliție, ci în portbagaj?
Potrivit site-ului satiric australian, noul protocol de transportare în portbagaj al suspecților ar fi „esențial”, iar cei care nu au chef să călătorească astfel ar trebui să respecte legea și măsurile de izolare. Asta deoarece, după măsurarea interiorului mașinilor de poliție, se pare că bancheta s-ar afla la mai puțin de 1,5 metri de scaunele din față, ceea ce ar împiedica respectarea recomandărilor de distanțare pentru prevenirea contaminării cu COVID-19.